...
Житія святих,  Лютий

Лев Чудотворець, єпископ Катанський

День пам'яті (н. ст.)

Місяця лютого на 20-й день (перехідне)

Цей угодник Божий Лев був із Равенської митрополії, благородних і благочестивих батьків син, який, завдяки чистому своєму життю і розуму, всі ступені священства законно пройшов: спершу будівничим церковним був, тоді, після преставлення єпископа катанського, блаженного Савина, вибранням Божим на престол той був возведений. Катана ж град знаходиться в Сицилійському краї поблизу гори Етни, що вогонь аж донині випускає. Прийнявши ж святий престол єпископський, Лев прийняв і належні сану своєму труди, турбуючись про сиріт, і жебраків, і вдів, і хворих, і подорожніх, годуючи й одягаючи із заощаджень церковних та лікуючи недуги молитвами своїми. І був отцем милостивим дітям, і пастирем люб’язним для стада, страшним же, як лев, для вовків — бісів і їхніх служителів. Був-бо у дні його один волхв у Катані на ім’я Іліодор, від батьків християнських і чесних народжений та хрещенням святим просвітлений, але згодом відвернувся від Христа таємно і віддався бісам, навчившись волхвування від якогось іудея. І виглядало, наче зовні християнин, насправді ж — поганин, служитель бісам і волхв превеликий, нічим же не менший від того давнього волхва Симона, якого ж святі верховні апостоли Петро й Павло молитвою своєю смерті віддали, а на нього всім подібний — робив дивні й жахливі привиди і чудеса чарував. На сухій землі, на шляхах і майданах давав рікам примарним текти й оголював людей обох статей посеред міста, наче через ріку переходять, каміння перетворював на золото, але на короткий час, на торгах багатьма примарами купцям робив збитки великі, дівчат благородних, доньок шанованих і сановитих громадян, чарами на безчинну зрушував похіть і на безстидство таке, що покидали вони доми та батьків, бігали туди й сюди задля любодіяння. Коли ж ігемон Лукій сповістив про нього царям Льву та синові його Константину Багрянородному і послано було від царів, щоб схопити його, він тим, що шукали його, сам віддався і, сівши з ними в корабель у Катані, зразу того ж дня пристав у Царгороді, за одну годину перепливши таку відстань, яку знають ті, що перепливають із західного боку сицилійського до східного фракійського. Коли ж був представлений царям і вони його на смерть засудили, став невидимий перед царськими очима й опинився знову в Катані. Але і вдруге до Царгорода його приведено та на посічення мечем засуджено. Коли спекулятор підняв меч над головою його, замахнувся сильно, волхв невидимий став, а меч по повітрі ударив. І знову той чарівник опинився в Катані. Переконував його часто святитель Христовий Лев, щоб спинився у злі такому й навернувся в покаянні до Бога, але не зміг вибілити ефіопа і твердий камінь на м’який віск перетворити. Не лише-бо не виправився окаянний, а й на більше кинувся зло, зазіхнувши і на самого архієрея Божого — хотівши волхвуванням своїм з нього посміятися. Якось-бо у значний день якогось свята звершував святитель у церкві Божу службу зі всім своїм причтом, і весь люд стояв. Зайшов Іліодор-волхв у церкву як лицемірний християнин і почав таємно чинити свої чари. І зразу зробив так, що деякі люди почали в церкві, наче мули, ногами тупати і, наче худоба, ревти, інші ж заливалися сміхом, а дехто сердився. А волхв нахвалявся зробити ще й таке, аби єпископ зі всіма своїми пресвітерами і кліриками, залишивши службу, почав там же скакати й танцювати, як за звучання музики й органів. Зрозумівши ж Іліодорів задум, святитель Божий схилив коліна перед престолом Божим та помолився ревно, встав, від вівтаря відійшов і, омофором своїм взявши того за шию, зв’язав його і вивів із церкви насеред міста та звелів людям, щоб зразу принесли багато дров і хмизу та запалили вогонь великий. Коли це було, допитав святий усі його волхвування та чари і так, тримаючи його зв’язаного своїм омофором, увійшов з ним у вогонь і стояв посеред полум’я, тримаючи волхва, і не вийшов з вогню, допоки ж окаянний волхв весь не згорів. І знову архієрей Божий Лев повернувся до церкви, відправив Божественну службу. Це преславне чудо налякало всіх: не лише-бо сам святитель не опалився у вогні, спалюючи волхва, а й навіть риз його святительських вогонь не торкнувся. Роса Святого Духа огорнула його в полум’ї, і розійшлася та звістка у всі земні кінці, і царі, про те довідавшись, прикликали до себе святого з великими почестями і до ніг його святих припадали, просили, щоб молився за них. А коли входив у царські палати, ніс вугілля гаряче в одежі своїй, і не горів одяг. Здійснив й інших чудес пребагато цей великий угодник Божий: сліпим прозріння подав, хворим — зцілення, і бісів з людей виганяв, капище ідольське молитвою перекинув й ідолів зруйнував словом. Тоді, сповнений днів, преставився до Господа. У той же час прийшла одна кровоточива жінка із Сиракузійської митрополії, що сенаторського походження була, — вона від довгих років недугою кровотечі була охоплена і на лікарів надію втратила. Чула про святого Льва, катанського єпископа, котрий хвороби людські молитвою зцілює, і пішла до міста Катани, і, коли була біля міських воріт, почула дзвін, що померлого знаменував, і довідалася, що єпископ святий Лев преставився. Великого-бо жалю сповнилася, побігла швидко до преставленого, і, коли торкнулася одра його, одразу зупинилася кровотеча її, і зцілилася зовсім. Святе ж тіло архієрея Божого покладене було в церкві святої мучениці Лукії, яку він збудував. І витекло пахуче від святих його мощей миро, що всілякі недуги зцілює, на славу Христа, Бога нашого.

Тропарі, кондаки, молитви та величання

Гражданський шрифтЦерковнослов'янськоюУкраїнською

 

Тропа́рь, глас 4:

Пра́вило ве́ры и о́браз кро́тости,/ воздержа́ния учи́теля,/ яви́ тя ста́ду твоему́,/ я́же веще́й и́стина,/ сего́ ра́ди стяжа́л еси́ смире́нием высо́кая,/ нището́ю бога́тая,/ о́тче Льве,/ моли́ Христа́ Бо́га/ спасти́ся ду́шам на́шим.

Конда́к, глас 8.

Тропaрь, глaсъ д7:

Прaвило вёры и3 џбразъ кр0тости, воздержaніz ўчи1телz, kви1 тz стaду твоемY, ћже вещeй и4стина. Сегw2 рaди стzжaлъ є3си2 смирeніемъ высHкаz, нищет0ю бог†таz, џ§е львE, моли2 хrтA бGа, спасти1сz душaмъ нaшымъ.

Кондaкъ, глaсъ }.

Под0бенъ: Ћкw начaтки:

Ще в розробці

Знайшли помилку