Святитель Філарет, митрополит Київський p18voenc1qmbc1li91k7ncdn1kcq4
Житія святих,  Жовтень

Святитель Філарет, митрополит Київський

Місяця жовтня на 10-й день – знайдення мощей/ грудня на 21-й день – день пам’яті / серпня на 28-й день – Собор преподобних отців Києво-Печерських, які в Дальніх печерах (прп. Феодосія) спочивають

Високопреосвященний Філарет, Митрополит Київський, народився 17 квітня 1779 року у с. Високому в Орловській губернії і при хрещенні був названий Феодором. Батько його, Георгій Микитович Амфітеатров, був священиком в зазначеному селі. Батьки були люди благочестиві, виховували своїх дітей у вірі та благочесті і охороняли їх від поганих впливів.

У дитинстві Феодор був слабкого здоров’я: за деякими відомостями, він, на превелике горе своїх батьків, народився майже сліпим. Хоча зір його потім поступово відкрився, проте він зроду виглядав підсліпуватим. З подальшим віком тілесна слабкість Феодора зникла.

Феодор був завжди надзвичайно тихий і скромний, задовольнявся дуже малим. З самого юнацького віку в Феодорі стала виявлятися схильність до подвижницького життя. Батько нерідко посилав його на пасіку для спостереження за бджолами. Тут, в повній самоті серед природи, Феодор читав Четьї-Мінеї і захоплювався життям святих подвижників.

Дуже рано, з шести років, у Феодора з’явилося бажання до навчання. Початкове навчання він здобув удома під наглядом і керівництвом свого рідного дядька-диякона. Феодор був навчений читанню по Псалтирю і часослову й письму. У 16 років він уже навчався в богословському класі Севської духовної семінарії. У весь час семінарського навчання Феодор завжди показував найкращі успіхи, яких він досягав самостійною працею. Він два рази намагався піти в монастир, але батьки вмовили його відкласти цю справу до закінчення курсу навчання.

У 19 років він закінчив курс семінарії і був призначений там же вчителем. Феодор постригся в ченці з ім’ям Філарета і незабаром був посвячений у сан ієромонаха. Незабаром ієромонах Філарет був призначений інспектором, а потім і ректором Севської семінарії і зведений в сан ігумена. Потім він був переведений в місто Уфу теж ректором семінарії, з возведенням у сан архімандрита. Далі було переведення архімандрита Філарета до Тобольська і тут починається його підвищення. Після чотирьох років трудів в Тобольській семінарії він був викликаний до Петербурга.

Тут він придбав прихильність ректора Петербурзької академії, знаменитого згодом митрополита Московського Філарета, за сприянням якого був призначений на посаду інспектора тієї ж академії і удостоєний вищого вченого богословського ступеня доктора богослов’я. Звідси він був переведений на інспекторську ж посаду в Московську академію, яка знову відкрилася тоді (1814 г.). Через два роки він був призначений ректором тієї ж академії.

Як ректор і вихователь духовного юнацтва, він відрізнявся простотою, м’якосердям, прямотою і відвертістю в поводженні з вихованцями, батьківським піклуванням про їхнє благо, чисто братською участю у всіх їхніх інтересах і щедрою благодійністю. Він залишив добру пам’ять про себе у своїх вихованцях, які називали його не людиною, а ангелом, і свідчили про дивну дію на них особистості архімандрита Філарета

П’ятирічна служба архімандрита Філарета при Московській академії закінчилася зведенням його в сан єпископа, в цьому сані він послідовно проходив служіння в Калузі, Рязані і в Казані. Своїм благочестям, особливою старанністю до богослужіння і проповідування слова Божого, ревною дбайливістю про побудову храмів Божих і упорядковання монастирів, дбайливістю про розкольників святитель Філарет залишив по собі пам’ять незабутнього архіпастиря. 25 лютого 1828 року він був переведений з Рязані в Казань. Архієпископ Філарет був посланий сюди для того, щоб протидіяти відпаданню хрещених татар в магометанство і влаштувати місію для просвітництва християнством язичників і магометан Казанського краю. Він ревно зайнявся зверненням інородців в християнство; сам об’їжджав інородницькі селища, проповідував інородцям вчення Христове, залучав їх до себе кроткою і батьківською ввічливістю з ними, вселяв і духовенству ставитися до них так само, будував і освячував нові церкви. Під час холери 1830-го року він сорок днів молився в заміському архієрейському будинку про позбавлення міста від згубної хвороби.

Серед численних архипастирських трудів архієпископа Філарета не покидало прагнення до усамітненого монастирського життя. Він уже подумував, було, піти на спокій в монастир, щоб мати можливість віддатися люб’язним його серцю чернечим подвигам. Але несподівано був викликаний до Петербурга для присутності в Святійшому Синоді, звідки вже не повернувся в Казань. Він був удостоєний звання члена Святійшого Синоду і переведений в Ярославль. Але не встиг ще й побувати у своїй новій єпархії, як отримав вище призначення — бути митрополитом Київським (18 квітня 1837 року), в цьому сані він провів 21 рік свого життя і діяльності.

Як Архіпастир, митрополит Філарет і в Києві виявив ті ж достоїнства, які відзначені були в ньому і раніше. Особливості народного та церковного життя в Київській єпархії вимагали для управління її людину, яка би в дусі любові і миру, словом і прикладом послужила духовному повчанню своєї пастви. Такий дух управління і проявив митрополит Філарет, так що в цьому відношенні став прикладом для наслідування своїм наступникам.

Стосовно своєї пастви митрополит Філарет вживав заходів до зміцнення в ній задатків православної віри і благочестя.

Воістину батьківською дбайливістю митрополита Філарета користувалися духовно-навчальні заклади. Владика стежив за розумовим і моральним розвитком вихованців, на яких він дивився, як на майбутніх пастирів Церкви. Він брав діяльну участь в обранні ректорів, в укладанні підручників з богословських наук. Для підняття успіхів і поліпшення поведінки вихованців він не зупинявся і перед суворими заходами. Такою ж уважністю з боку митрополита Філарета користувалася і духовна академія. Він стежив за духом і напрямом богословської науки в академії, давав вказівки професорам по наукам, які викладаються ними.

За 17 років до своєї смерті він прийняв схиму. Точно і ревно виконуючи всі свої службові обов’язки, митрополит Філарет з високоподвижницькою строгістю виконував усі устави і правила чернечого життя, перебуваючи завжди в помірності і трудах, утримуючи свій розум в богомисленні і серцем прямуючи до любові Христової.

Маючи міцну статуру, митрополит Філарет дожив до похилого віку і майже до кінця життя зберіг сили і бадьорість. Тільки за два роки до смерті, після тяжкої хвороби, він видимо став знемагати; він став вельми чутливим до застуди, і його стали відвідувати різні недуги. Кожен раз, коли він занедужував, він вважав свою хворобу передсмертною і готувався до смерті. При цьому він не боявся смертної години, а очікував її з радістю, цілком впевнений в тому, що по смерті йому буде добре. Подібно до апостола Павла він бажав померти та бути з Христом. Останні роки свого життя він провів, можна сказати, в постійній думці про смерть і в постійній турботі про гідне приготуванні до переходу в вічне життя. Понад три останні роки він, як вже було сказано, щодня причащався Св. Таїн і в цьому знаходив благодатне підкріплення. Незважаючи на свої хвороби, він до останніх днів не послаблював своєї келійної молитви; години, проведені ним в молитві і за Божественною Літургією, він вважав найбільш втішними і дорогоцінними для себе.

18 грудня було звершено над ним Таїнство Єлеопомазання. Вночі під 20 грудня він, прийнявши на своєму ліжку те положення, яке зазвичай надають людині у гробі, тремтячим і уривчастим голосом проспівав: «…бачачи, як лежу безмовний і бездиханний». Самою важкою була остання в його житті ніч, під 21 грудня, вона пройшла для хворого в болісному томлінні. Рано вранці 21 грудня митрополит Філарет за звичаєм причастився Святих Таїн і перед самою смертю сповідався.

Останні хвилини супроводжувалися важкими стражданнями, які дещо послаблялися гарячою молитвою над вмираючим всіх присутніх. На початку 9-ї години ранку, після прочитання Канону на вихід душі і 17 і 18 кафизм, митрополит Філарет, на 79-му році свого життя, тихо помер. Великий лаврський дзвін розніс по всьому Києву сумну звістку про це. 29 грудня покійний митрополит Філарет був похований у Ближніх печер в надпечерній церкві Воздвиження Хреста Господнього, де сам покійний призначив місце свого вічного спочинку.

Тропарі, кондаки, молитви та величання

Гражданський шрифтЦерковнослов'янськоюУкраїнською

Ще в розробці

Тропaрь, глaсъ ѕ7:

Возлюби1вши и3змлaда подви1жническое житіе2, є3ди1ному хрcтY послёдовавши, клеветY, поношє1ніz и3 гонє1ніz претерпёвши, кро1тость, смирeніе и3 милосeрдіе въ дyшу всели1вши, t си1лы въ си1лу восходи1лъ є3си2, t бг7а дaръ чудотворeній и3 и3сцэлeній пріz1вши, ст7и1телю філарeте, ћкw їерaрхъ, моли2хрcта2 бг7а ми1ръ грaду кjеву даровaти и3 душaмъ нaшымъ сп7сти1сz.

И$нъ тропaрь, глaсъ №:

Днeсь, рaдуzсz, воспои1мъ, вёрніи, ст7и1телz філарeта всебл7жeннаго, чудотво1рца преди1внаго, добродётели рачи1телz, ми1лостиваго хрcта2 бг7а ўго1дника, неѕл0биваго и3 кро1ткаго, бл7годaти дх7а ст7aгw и3спо1лнена, и3 любо1вію воскли1кнемъ є3мY: слaва даровaвшему нaмъ тебE, слaва прослaвльшему тz2, слaва дёйствующему тобо1ю всBмъ и3сцэлє1ніz.

Кондaкъ, глaсъ и7:

Ти1хостію нрaва ўкрaшенъ, во сщ7eнницэхъ бл7гочeстнw пожи1въ, жезло1мъ, t бг7а тебЁ дaннымъ, стaдо хрcто1во до1брэ ўпaслъ є3си2 на пaжитэхъ бг7омт7ре, прилёжнw молє1ніz за лю1ди тво‰ приноси1лъ є3си2, тёмже и3 хрcто1съ дaромъ чудeсъ w3богати1 тz, слaвне філарeте, ћкw и3 до1ждь мл7твою свeлъ є3си2, да вси2 вопіeмъ ти2: рaдуйсz, ст7и1телю, џтче преди1вне.

И$нъ кондaкъ, глaсъ з7:

Ст7и1телю џтче філарeте, пaстырю кjевскій, по и4мени твоемY въ житіи2 всz1ку добродётель возлюби1лъ є3си2, и3 словесе2 сп7сова дBлы и3звэсти1лъ є3си2, и3 бы1лъ є3си2 вои1стинну пaстырь до1брый, всещeдрому пастыреначaльнику подражaz, є3мyже моли1сz, бг7омyдре, грэхw1въ w3ставлeніе нaмъ даровaти и3 вeлію млcть.

Ще в розробці

Знайшли помилку