Священномученик Аркадій Лобцов, пресвітер p1b8jit5fi1rq817s21a4d7oi1j6n3
Житія святих,  Лютий

Священномученик Аркадій Лобцов, пресвітер

Місяця лютого на 4-й день

Священномученик Аркадій народився 22 січня 1895 року в місті Переславлі Ярославської губернії в сім’ї псаломщика Івана Лобцова. Початкову освіту Аркадій здобув у церковнопарафіяльній школі, а 1909 року закінчив Переславське духовне училище і два роки працював розсильним у судового пристава. З 1912 року він став служити псаломщиком у храмі в селі Жерославське Кольчугинського повіту Володимирської губернії. У 1919 році Аркадій Іванович був мобілізований до Червоної армії і служив писарем. У 1920 році на польському фронті їхній полк був інтернований німцями. У липні 1921 року Аркадій Іванович повернувся з Німеччини додому і знову став служити псаломщиком у тому ж храмі. У 1922 році його було висвячено до цього храму священиком. З 1929 року отець Аркадій став служити в храмі на честь Грузинської ікони Божої Матері в селі Якшино Лопасненського району Московської області.
У листопаді 1937 року співробітники НКВС зібрали свідчення лжесвідків, але заарештували отця Аркадія тільки 27 січня 1938 року та ув’язнили у в’язниці в місті Серпухові.
– Будучи 1920 року інтернованим німцями, чи вербували вас на службу в Білу армію і чи викликали в жандармське управління? – запитав священика слідчий.
– Коли нас інтернували, то всіх помістили в табори, куди приїжджали білі офіцери для вербування червоноармійців до Білої армії; дехто записувався, я ж не вербувався і в жандармське управління не викликався.
– З ким ви підтримуєте добрі стосунки в нашому районі та за його межами?
– З усіма віруючими я був у добрих стосунках, але особливої дружби ні з ким не мав.
– Слідством встановлено, що ви серед віруючої частини населення ведете активну контрреволюційну діяльність…
– Ніякої контрреволюційної діяльності серед населення я не вів.
– У період передвиборчої кампанії у Верховну Раду у себе вдома у присутності вірян ви вели агітацію проти виборів, заявляючи: “Усіх кандидатів у Верховну Раду ми отримали в готовому вигляді, а самі намічати не маємо права”.
– Нікому я цього не говорив.
– Влітку 1937 року в присутності вірян ви також вели антирадянську агітацію, заявляючи: “Радянська влада наробила колгоспи для того, щоб краще можна було оббирати народ. До колгоспів селянству жилося дуже добре, і нам, служителям культу, теж жити було краще. Радянська влада всіх розорила в корінь”.
– Таких слів я не говорив.

– Ви брешете. В іншому випадку, влітку 1937 року, ви говорили про те саме, що “за радянської влади життя селян у багато разів гірше, ніж раніше. Тепер люди живуть у владі беззаконня. Якщо хто наважиться сказати правду, того посадять. Вибори до Верховної Ради нічого доброго народу не дадуть, оскільки кандидати виставлені комуністами і народ має голосувати за них.
– Нічого подібного я проти радянської влади або проти колгоспів не говорив.
– Ви даєте неправдиві свідчення, слідство вимагає від вас відвертих зізнань про вашу контрреволюційну діяльність.
– Ніякої контрреволюційної та антирадянської діяльності я ніде не вів. Винним у пред’явленому мені обвинуваченні себе не визнаю.
11 лютого 1938 року трійка НКВС засудила отця Аркадія до розстрілу. Після вироку його перевезли в Таганську в’язницю в Москві. Священик Аркадій Лобцов був розстріляний 17 лютого 1938 року і похований у безвісній спільній могилі на полігоні Бутово під Москвою.

Знайшли помилку