...
Мученики Філит та жінка його Лідія, Македон, Феопрепій, Кронід та Амфілохій Muchenytsia Lidiia
Березень,  Житія святих

Мученики Філит та жінка його Лідія, Македон, Феопрепій, Кронід та Амфілохій

День пам'яті (н. ст.)

Місяця березня на 23-й день

Ці святі мученики постраждали за царювання імператора Адріана. Із них святий Філит синклітик (див. пояснення нижче), його дружина Лідія та сини їхні Македон і Феопрепій були християнами і завжди перебували у служінні істинному Богу. Тому вони були схоплені та приведені до Адріана. На допиті імператор не в силах був протистояти мудрим відповідям святих мучеників і відправив їх для суду в Іллірію до воєначальника Амфілохія. Останній негайно наказав повісити всіх їх на дерево і ножами стругати їхні тіла, а потім вони були ув’язнені разом з коментарисієм Кронідом, який також вірував у Христа. Вночі, коли святі мученики молилися і співали священні піснеспіви, явився їм Ангел і зміцнював їх на майбутній подвиг. Наступного ранку святі знову були приведені до мучителя, і він сказав їм:

– На вас чекає безліч мук і тортур!

Після цього він звелів закип’ятити в мідному казані олію разом з сіркою і кинути туди святих мучеників. Але коли вони були кинуті, казан відразу ж охолонув. Вражений таким дивом, Амфілохій сам увірував у Христа і, наважившись увійти до казана, сказав:

– Господи, Іісусе Христе, допоможи мені.

Тоді почувся голос, що сказав йому:

– Молитва твоя почута, увійди сюди.

Дізнавшись про все це, Адріан, дихаючи гнівом і погрозами, прибув із Рима до Іллірії і наказав нагрівати наповнений олією котел протягом семи днів і потім кинути туди всіх святих мучеників. Але коли святих кинули в казан, вони залишилися цілими та неушкодженими. Після цього посоромлений імператор повернувся до Рима, а святі мученики стали молитися і дякувати Богові й під час молитов віддали душі свої Господу, прийнявши від Нього мученицькі вінці.

 

Римський імператор Адріан царював з 117 до 138 року включно. Він був гонителем християн, але, в силу виданого ним едикту, останніх піддавали покаранню лише за формальними доносами і після судочинства над ними.
Синклітик – один із важливих царських радників та сановників, який входив до складу синкліту, тобто царської ради.
Іллірія була розташована вздовж східного узбережжя Адріатичного моря. На північному заході вона обмежувалася річкою Савою, а на південному сході Дравою. Тепер тут знаходяться Далмація та Боснія з Герцеговиною, а також невелика частина Албанії.
Коментарисій – начальник над в’язницями та діловод під час судових процесів, який проводив попередні розслідування щодо обвинувачених, особливо щодо християнських мучеників.

Знайшли помилку