...
Житія святих,  Квітень

Мученики Антоній, Іоанн та Євстафій Литовські

День пам'яті (н. ст.)

Місяця квітня на 14-й день

Святі мученики Антоній і Іоанн були рідними братами і походили із литовського міста Вільно, яке нині має назву Вільнюс. Жили вони в часи, коли Литва ще була переважно язичницькою країною, і самі певний час були вогнепоклонниками, маючи в язичництві імена Нежило і Кумець відповідно. Однак відкрилися серця братів для християнської віри, і одного разу, коли був у країні тій пресвітер Нестор, вони прийняли від нього Святе Хрещення.

Антоній та Іоанн перебували в язичницькому середовищі й були на службі у литовського князя Ольгерда, проте самі мали притаманний християнам зовнішній вигляд і дотримувалися християнських звичаїв, уникаючи язичницьких. Християнами вони відкрито себе не оголошували, але приховати свою віру через християнські звичаї не могли. Коли ж вони сповідали себе християнами перед князем Ольгердом і відмовилися скуштувати м’яса, бо то був пісний день, князь звелів посадити їх у темницю, де вони пробули цілий рік.

Тоді Іоанн, який був втомлений ув’язненням та побоювався мук, звернувся до князя з проханням про звільнення, обіцяючи в такому разі виконувати всі його накази. Ольгерд зрадів цьому, розпорядився випустити братів із темниці та зробив їх одними із найпочесніших осіб при своєму дворі. Відтоді Іоанн набув властивого своєму язичницькому оточенню зовнішнього вигляду й став дотримуватися язичницьких звичаїв, зберігаючи віру у Христа в серці своєму. Антоній же не відступив від звичаїв християнських і відкрито сповідував християнство, а брату докоряв за малодушність.

Через деякий час Антоній знову був кинутий до темниці, після того як відмовився вкусити м’ясо в пісний день. Брат же його розкаявся у своїй поведінці, прийшов до раніше згаданого пресвітера Нестора і став благати його, щоб він попросив у Антонія прощення для нього. Той же, почувши від пресвітера братове прохання, відповів, що знову прийме його, якщо він відкрито сповідає Христа. Іоанн так і вчинив. Одним разом, коли Іоанн прислуговував князю в лазні й залишився з ним наодинці, він оголосив себе перед ним християнином. Князь тоді не покарав святого, але згодом, коли Іоанн сповідав християнство в присутності багатьох вельмож, він за велінням князя був схоплений і нещадно битий всіма, хто там був, а потім був посаджений в темницю.

Дізнавшись про те, що сталося, Антоній пробачив Іоанна, і в темниці вони перебували в братерській любові. Там вони провели декілька років, після чого Антонія було засуджено до повішення на дереві. У день страти святий причастився Святих Христових Тайн і опівдні прийняв мученицьку кончину. Іоанн же протягом ще деякого часу залишався в темниці, а коли язичникам не вдалося переконати його знову відступити від християнства, він був засуджений на таку саму смерть. Святий мученик був задушений, і тіло його повісили на тому самому дереві.

Мученицьку смерть за віру Христову невдовзі прийняв і юний Євстафій, також охрещений пресвітером Нестором. Богоугодний юнак, як і святі Антоній та Іоанн, був на службі у князя Ольгерда. Одного разу, коли Ольгерд розглядав справи князівства в присутності Євстафія, він спитав у святого, чи не християнин він. Почувши від нього сповідання християнської віри, князь розгнівався та став примушувати його з’їсти м’ясо. Оскільки тоді тривав Різдвяний піст, Єфстафій відмовився, і мучитель наказав бити його залізними палицями. Святий терпляче та мужньо зносив ці муки, через що Ольгерд ще більше розлютився і звелів вливати йому дуже холодну воду. Коли і це не похитнуло святого Євстафія, кати розбили й роздробили йому кістки на ступнях і гомілках, здерли волосся з його голови разом зі шкірою та відрізали йому ніс і вуха.

Навіть такі страшні муки не зламали раба Христового, тож Ольгерд засудив його до повішення на тому самому дереві, де були повішені святі Антоній та Іоанн. Так і святий Євстафій прийняв мученицьку кончину за Христа, Бога нашого. Тіло його залишили висіти ближче до землі, щоб його могли з’їсти звірі та птахи, проте жоден звір чи птах не наблизився до нього. Через три дні християни зняли тіло мученика і з честю поховали його неподалік від місця поховання Антонія та Іоанна.

Декілька років потому, коли кількість християн у місті зросла, князь, у відповідь на їхнє прохання, віддав їм місце, де померли три святі мученики. Вони зрубали дерево, на якому висіли святі, і звели там церкву в ім’я Пресвятої Трійці, а престол в ній було поставлено безпосередньо на тому місці, де росло дерево. Мощі святих мучеників Антонія, Іоанна і Євстафія були покладені в цьому храмі.

Тропарі, кондаки, молитви та величання

Гражданський шрифтЦерковнослов'янськоюУкраїнською

Тропарь мученикам Антонию, Иоанну и Евстафию Виленским, Литовским, глас 4

И́же земны́х че́сти и сла́вы отве́ргшеся,/ до́блии и честни́и страда́льцы,/ ве́ры ра́ди кре́пко и му́жественно му́ки претерпе́сте,/ на смерть себе́ вда́вше за Живо́т всех – Влады́ку./ Те́мже и Христо́с пресла́вно столпо́м о́блачным/ с Небесе́ вас озари́/ и по́честьми и венцы́ от Престо́ла сла́вы венча́./ Со А́нгелы Тому́ предстоя́ще,// моли́те спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак мученикам Антонию, Иоанну и Евстафию Виленским, Литовским, глас 3

Оте́ческую пре́лесть оста́вльше, святи́и,/ приведо́стеся Христо́ви,/ всем души́ усе́рдием ста́сте мужему́дренно до сме́рти./ Те́мже и взя́сте побе́ды по́честь вои́стинну,// о всех Влады́ку на́шего непреста́нно моля́ще.

Молитва мученикам Антонию, Иоанну и Евстафию Виленским, Литовским

Святи́и му́ченицы Анто́ние, Иоа́нне и Евста́фие! При́зрите с Небе́снаго черто́га на тре́бующих ва́шей по́мощи и не отве́ргните проше́ний на́ших, но, я́ко при́снии благоде́тели и хода́таи на́ши, моли́те Христа́ Бо́га, да, Человеколюби́в и Многоми́лостив Сый, сохрани́т нас от вся́каго лю́таго обстоя́ния: от тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни. Да не осу́дит нас гре́шных по беззако́нием на́шим, и да не во зло обрати́м блага́я, да́руемая нам от Всеще́драго Бо́га, но во сла́ву Свята́го и́мене Его́ и в прославле́ние кре́пкаго ва́шего заступле́ния. Да моли́твами ва́шими даст нам Госпо́дь мир по́мыслов, от па́губных страсте́й воздержа́ние и от вся́кия скве́рны удале́ние; и да укрепи́т во всем ми́ре Свою́ Еди́ную Святу́ю Собо́рную и Апо́стольскую Це́рковь, ю́же стяжа́л есть Честно́ю Свое́ю Кро́вию. Моли́теся приле́жно, святи́и му́ченицы, да утверди́т Христо́с Бог во святе́й Свое́й Правосла́вней Це́ркви живы́й дух пра́выя ве́ры и благоче́стия; да вси чле́ны ея́, чи́стии от суему́дрия и суеве́рия, ду́хом и и́стиною покланя́ются Ему́, и усе́рдно пеку́тся о соблюде́нии Его́ за́поведей, да мы вси в ми́ре и благоче́стии поживе́м в настоя́щем ве́це, и дости́гнем блаже́нныя ве́чныя жи́зни на Небеси́, благода́тию Го́спода на́шего Иису́са Христа́, Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и держа́ва, со Отце́м и Святы́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Ще в розробці

Ще в розробці

Знайшли помилку