Житія святих,  Квітень

Святитель Трифон, патріарх Константинопольський

День пам'яті (н. ст.)

Місяця квітня на 19-й день

Святитель Трифон, патріарх Константинопольський, з юнацьких років був ченцем і вирізнявся лагідністю, незлобивістю, цілковитою покірністю волі Божій, твердою вірою і любов’ю до Церкви.

У той час у Візантії правив імператор Роман (919–944), який хотів звести на патріарший престол свого молодшого сина Феофілакта. Коли помер Патріарх Стефан (925–928), Феофілакту було всього лише 16 років. Імператор запропонував преподобному ченцю Трифону стати місцеблюстителем патріаршого престолу до змужніння Феофілакта.

Преподобний Трифон лагідно прийняв на себе тяготи патріаршого служіння і протягом трьох років мудро керував Церквою. Коли Феофілакту виповнилося двадцять років (у 931 році), імператор запропонував преподобному Трифону відмовитися від патріаршого престолу. Преподобний Трифон не вважав за можливе передати престол недосвідченому юнакові і відмовився виконати це. Імператор не знаходив приводу для усунення преподобного Трифона, оскільки життя його було бездоганним. Тоді Роман скористався підступною порадою єпископа Кесарійського Феофіла.

Цей єпископ вирушив до преподобного Трифона і лицемірно став умовляти його не погоджуватися з імператором і не йти з патріаршого престолу. Він став радити преподобному Трифону заздалегідь вжити запобіжних заходів і спростувати думку імператора про його неграмотність. Для цього єпископ Феофіл підступно запропонував преподобному Трифону написати на чистому аркуші свій повний титул і передати імператору. Не підозрюючи обману, нехитрий святитель на Соборі єпископів узяв чистий аркуш і поставив на ньому свій підпис “Трифон, милістю Божою архієпископ Константинополя, нового Риму вселенський патріарх”. Коли цей папір передали імператору, він наказав над підписом святителя написати: “Я поступаюся патріаршим місцем не з іншої якоїсь причини, а лише тому, що вважаю себе негідним цього сану”. Коли цю підробку було прочитано в присутності імператорських сановників, слуги вивели святителя Трифона з патріаршого палацу. Преподобний Трифон терпляче переніс вчинений над ним обман і повернувся до свого монастиря. Він прожив у ньому скромним ченцем трохи більше двох років до самої кончини († 933). Тіло його було перенесено до Константинополя і поховано в гробниці патріархів.

Знайшли помилку