«Ікона Божої Матері, іменована "Знамення" Курсько-Корінна» p1ae1t36uof7d1cn8795ifg1fm53
Березень,  Житія святих

«Ікона Божої Матері, іменована “Знамення” Курсько-Корінна»

Місяця березня на 8-й день / листопада на 27-й день / перехідне святкування у 9-ту п’ятницю після Пасхи / вересня на 8-й день

Курська ікона “Знамення” Божої Матері – одна з найдавніших ікон Руської Церкви. У ХIII столітті, під час татарської навали, коли вся Руська держава зазнавала найбільшого лиха, місто Курськ, розорене полчищами Батия, прийшло в запустіння. Одного разу на околицях міста один мисливець помітив ікону, що лежала біля коріння дерева і була звернена ликом до землі. Мисливець підняв її і побачив, що зображення ікони подібне до ікони “Знамення” Новгородської. Одночасно з явленням цієї ікони сталося і перше чудо. Тільки-но мисливець підняв святу ікону з землі, негайно на місці, де лежала ікона, з силою забило джерело чистої води. Це сталося 8 вересня 1295 року. Мисливець не наважився залишити ікону в лісі і, побудувавши на місці знаходження невелику дерев’яну каплицю, поставив у ній новоявлений образ Богоматері.

Незабаром про це дізналися жителі міста Рильська, розташованого неподалік, і стали відвідувати місце явлення для поклоніння новій святині.

Ікону перенесли в Рильськ і поставили в новому храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Але ікона пробула там недовго, чудесним чином вона зникла і повернулася на місце свого явлення. Жителі Рильська неодноразово брали її і відносили в місто, але ікона незбагненним чином поверталася на колишнє місце. Тоді всі зрозуміли, що Богоматір благоволить до місця явлення Свого образу.

Щорічно в п’ятницю дев’ятого тижня після Великодня ікону “Знамення” урочисто з хресним ходом переносили з курського Знам’янського собору на місце її явлення до Корінної пустелі, де вона і залишалася до 12 вересня, а потім знову урочисто поверталася до Курська. Цей хресний хід був встановлений 1618 року в пам’ять про перенесення ікони з Москви до Курська і на спогад її первісного явлення.

Особлива допомога Божої Матері через цю ікону пов’язана з важливими подіями в історії Росії: визвольною війною російського народу під час польсько-литовської навали 1612 року і Вітчизняною війною 1812 року.

Чудотворна ікона Божої Матері “Знамення” Курська-Корінна востаннє перебувала на російській землі 14 вересня 1920 року в Криму, у військах, які воювали проти більшовиків. Покинувши Росію в 1920 р., свята ікона стала “Одигітрією” (Путівницею) Руського розсіювання, невідлучно перебуваючи з усіма першоієрархами Руської Православної Церкви закордоном. Нині вона перебуває в одному з храмів Нової Корінної пустелі під Нью-Йорком (США). У курському Знам’янському соборі зберігається список з чудотворного образу.

Тропарі, кондаки, молитви та величання

Гражданський шрифтЦерковнослов'янськоюУкраїнською

Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Знамение» Курская-Коренная, глас 4

Я́ко необори́мую сте́ну и исто́чник чуде́с/ стяжа́вше Тя раби́ Твои́,/ Богоро́дице пречи́стая,/ сопроти́вных ополче́ния низлага́ем./ Те́мже мо́лим Тя:/ мир гра́ду Твоему́ да́руй// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Кондак Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Знамение» Курская-Коренная, глас 4

Честна́го о́браза Твоего́ зна́мение/ пра́зднующе лю́дие Твои́, Богороди́тельнице,/ и́мже ди́вную побе́ду на сопроти́вныя гра́ду Твоему́ дарова́ла еси́./ Те́мже Тебе́ ве́рою взыва́ем:// ра́дуйся, Де́во, христиа́н похвало́.

Величание Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Знамение» Курская-Коренная

Велича́ем Тя,/ Пресвята́я Де́во,/ и чтим о́браз Твой честны́й,/ и́мже показа́ла еси́// пресла́вное зна́мение.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Знамение» Курская-Коренная

О, Цари́це Небе́сная! Кто́ изочте́т вели́кое мно́жество чуде́с Твои́х, кто́ исчи́слит во́пли моли́твенных проше́ний, то́ки умиле́нных сле́з, благода́рных воздыха́ний, пролитых пред ико́ною Твое́ю. Ове́яна у́бо вся́ она́ ско́рбию наро́дною, пла́чем угнете́нных и ра́достною хвало́ю уте́шенных. Припа́даху к не́й лю́дие, поне́сшие ага́рянское и́го, пла́каху Москва́ в сму́тное вре́мя, взыва́ше Ку́рск в наше́ствие вра́жеское. Вопия́ше вся́ о́бласть во дни́ смертоно́сных боле́зней и бе́д, и вся́ ско́рби на ра́дость прелага́ла еси́. Те́мже и ны́не благослови́ зе́млю Ру́сскую. Спаси́ от греха́, поги́бели и собла́знов страну́ на́шу. Изле́й благода́ть на тру́д земледельческий и на вся́кое благо́е начина́ние обще́ственное. Помяни́, Пресвята́я Де́во, по и́мени все́х предстоя́щих и моля́щихся и вся́ лю́ди, тре́бующия Твоего́ утеше́ния, по́мощи и милосе́рдия. Ты́ у́бо ве́си та́йная серде́ц на́ших. Те́мже все́м по потре́бе и́х проше́ния испо́лни. Изря́днее же заблу́ждших обрати́ к покая́нию, на́с же все́х умудри́ све́том Ева́нгельския любви́ и до́брых де́л. Архипа́стыри и па́стыри и вся́ ве́рныя в Правосла́вии до сме́рти тве́рды покажи́, в Ца́рство Небе́сное упра́ви и со Христо́м жи́ти сотвори́ во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Тропaрь, глaсъ д7:

Ћкw неwбори1мую стёну и3 и3ст0чникъ чудeсъ, стzжaвше тS раби2 твои2, бцdе пречcтаz, сопроти1вныхъ њполчє1ніz низлагaемъ, тёмже м0лимъ тS: ми1ръ nтeчеству нaшему дaруй и3 душaмъ нaшымъ вeлію млcть.

Кондaкъ, глaсъ д7:

Пріиди1те, вёрніи, свётлw да прaзднуемъ всечcтнaгw џбраза бGом™ре чyдное kвлeніе и3, t тогw2 бlгодaть почерпaюще, первоoбрaзнэй ўми1льнw возопіи1мъ: рaдуйсz, мRjе бцdе, м™и б9іz, бlгословeннаz.

Ще в розробці

Знайшли помилку