Преподобномучениця Анна Макандіна Anna Makandyna
Березень,  Житія святих

Преподобномучениця Анна Макандіна

Місяця лютого на 1-й день.

Преподобномучениця Анна народилася 5 листопада 1892 року в селі Костянтинове Олександрівського повіту Володимирської губернії в сім’ї селянина Олексія Макандіна. Анна закінчила сільську школу; 1914 року вона вступила послушницею в Олексіївський монастир у Москві, що розташовувався на Верхній Красносільській вулиці. В обителі вона виконувала послух на кухні. У 1924 році монастир був безбожною владою закритий, і послушниця Ганна оселилася разом із черницями монастиря на квартирі, де вони у своєму житті зберігали чернечі правила і статут, заробляючи на прожиток шиттям ковдр.

У 1930 році влада ухвалила рішення про арешт усіх насельників і насельниць закритих монастирів, і 28 грудня 1930 року послушницю Анну було заарештовано. На запитання слідчого про те, чи перебувала вона в політичних партіях, з ким живе і чим займається, послушниця Анна відповіла, що в політичних партіях не перебувала і не перебуває. Права голосу позбавлена як монастирська. Разом із нею мешкає її рідна сестра та ще три монастирські сестри. Усі вони займаються шиттям ковдр. “Квартиру, яку ми займаємо, ніхто не відвідував, – сказала вона. – Знайомства ні з ким не вели. Додати до свідчень нічого не можу”.
Після закінчення допиту слідчий оголосив Ганні Олексіївні, що вона притягується до відповідальності як обвинувачена в антирадянській агітації.
11 січня 1931 року було складено обвинувальний висновок у справі, в якому співробітник ОДПУ написав: “Притягнуті у даній справі обвинувачені, колишні ченці ліквідованих монастирів і подвір’їв… живучи скупченнями, займалися активною антирадянською діяльністю, що виражається в організації нелегальних антирадянських “братств” і “сестринств”, наданні допомоги засланим однодумцям… антирадянській агітації про релігійні гоніння, що чиняться радянською владою, і поширенні всіляких провокаційних чуток серед населення; квартири їхні були притулком для всякого роду контрреволюційного елемента”.
Особлива Нарада при Колегії ОДПУ засудила послушницю Анну до трьох років заслання в Архангельську область. У 1934 році, після закінчення заслання, вона повернулася на батьківщину в село Костянтинове.
22 лютого 1938 року Анну Олексіївну заарештували за звинуваченням “у поширенні провокаційних чуток про швидке падіння радянської влади” та ув’язнили спочатку у в’язниці в місті Загорську, а потім у Москві.
Лжесвідки показали, ніби вона говорила, що це Господь так карає: комуністи організували колгоспи, православних пограбували, і тепер вони працюють день і ніч задарма, все йде на користь комуністів – через те, що люди зреклися Бога і вірять антихристу. Православним краще кинути працювати і йти до церкви молитися Богу.
– Обвинувачена Макандіна, за що ви агітували населення в жовтні 1937 року? – запитав слідчий.
– У жовтні я працювала на поденній роботі. Я згадую випадок, коли ми, разом кілька людей, ішли з роботи додому. Розмова була про те, що в колгоспах стало жити краще, що радянська влада дала колгоспникам щасливе життя. Це була приватна бесіда, але проти радянської влади я ніколи не говорила.
– Обвинувачена Макандіна, ви визнаєте себе винною в антирадянській агітації, яку вели в грудні 1937 року серед колгоспників?
– У грудні я працювала разом з іншими. Ми рубали капусту. Розмова була про війну. Я говорила, що на нас іде японець, але оскільки радянська влада стала сильною, то війни не допустять; але що стосується розмов проти радянської влади, то я їх не вела.
– Обвинувачена Макандіна, що ви говорили в листопаді 1937 року колгоспникам, стоячи біля свого будинку?
– Я точно не пам’ятаю в якому місяці, але з колгоспниками ввечері біля мого будинку була розмова. Говорили, що тепер, проти царизму, стало жити всім краще, податки стали невеликі, усього стало більше. А крім цього нічого не говорили, а я більшу частину часу перебуваю вдома.
– Обвинувачена Макандіна, чи визнаєте ви себе винною в тому, що опошляєте вождів партії та уряду?
– Я до радянської влади вороже не налаштована, я задоволена радянською владою… і винною себе в антирадянській агітації не визнаю.
На цьому допити було закінчено. 8 березня 1938 року трійка НКВС засудила Анну до розстрілу. Послушниця Ганна Макандіна була розстріляна 14 березня 1938 року і похована в загальній невідомій могилі на полігоні Бутово під Москвою.

Тропарі, кондаки, молитви та величання

Гражданський шрифтЦерковнослов'янськоюУкраїнською

Тропарь, глас 5:

Христа Господа Иисуса верныя ученицы,/ Церкве нашея избранныя агницы,/ обители Алексиевския славо и украшение,/ преподобныя страстотерпицы Анно и Матроно,/ легкое иго и язвы Его любовию носяще,/ лествицею мучений к Нему, яко Небесному Жениху, востекли есте,/ Егоже молите сохранити в благочестии люди земли Русския/ и спасти души наша.

Кондак, глас 4:

Яко крини багряновиднии,/ посреде терний безбожия/ в земнем Отечестве вашем процвели есте,/ преподобномученицы Анно и Матроно честныя,/ подвиги воздержания страданием украсившя,/ востекли есте к Небесному Жениху Христу,/ Иже увенча вы красотою славы нетленныя.

Молитва

О, всехвальныя преподобномученицы Анно и Матроно, кроткия Христовы агницы, обители Алексиевския цвети благоуханнии! Сестры единокровныя по плоти сущя, сестры духовныя бысте, во едину же обитель иноческую притекшя, любовию Христу последовасте и, благое иго заповедей Его терпеливо подъемшя, язвы же Его преподобне носящя, во дни гонений на Церковь Русскую мужественне во исповедании Православныя веры пребысте и, житие монашеское подвигом мученничества увенчавшя, в чертог Небеснаго Жениха водвористеся.

Темже молим вас, мученицы славныя: испросите у Всещедраго Бога Церкви нашей в мире и единомыслии пребывати, земному Отечеству вашему во благоденствии сохранитися; женам, подвиг иночества восприимшим, в добродетелех монашеских добре подвизатися.

Молитеся о святей обители Алексиевстей и о всех с верою и любовию к вам притекающих. Научите ны, святыя преподобномученицы, во смирении и любви неленостно Господу служити, духом горяще, в молитве пребывати и за вся Творца благодарити. Испросите нам время на покаяние и твердость во исповедании Православныя веры, да молитвами вашими сподобимся прославляти Имя Пресвятыя Троицы, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков. Аминь.

Ще в розробці

Ще в розробці

Знайшли помилку