...
Тріодь Квітна

У вівторок другої седмиці після Пасхи

ТранслітераціяЦерковнослов’янськаУкраїнська

 

Последование вечерни

на Го́споди воззва́х: поста́вим стихо́в 6, и пое́м стихи́ры подо́бны, гла́с 4. Подо́бен: Я́ко до́бля:

Воскре́с из гро́ба, заключе́нным две́рем, предста́л еси́ друго́м Твои́м всеси́льне, и Фоме́ неве́ровавшу, гвозде́й показа́л еси́ я́звы, и ребра́ е́же от копия́ прободе́ние, утвержда́я и уверя́я того́ Сло́ве, я́ко ты́ са́м еси́, за милосе́рдие претерпе́вый спаси́тельныя стра́сти.

За мно́гое снизхожде́ние, и милосе́рдие безме́рное, мое́ зря́ истоща́ние не усумни́ся, но уве́рися бли́знче, Госпо́дь рече́: я́ко Са́м е́смь Аз пострада́вый, и тридне́вен из гро́ба воскресы́й, и а́дова сокро́вища истощи́вый, и оживи́вый от ве́ка уме́ршыя.

Удиви́вся я́ко узре́ Фома́ возопи́, егда́ ви́де Тя́ всеси́льне: Ты́ еси́ Бо́г мо́й и Госпо́дь, ве́рую Человеколю́бче, я́ко Са́м еси́ пострада́вый, и стра́сти исцеля́яй ду́ш на́ших. Кла́няюся Твое́й держа́ве, и ми́рови возвеща́ю стра́шное Твое́ и всеси́льное воста́ние.

И Мине́и 3. Сла́ва, и ны́не: гла́с 1:

Ученико́м сомня́щымся, во осмы́й де́нь предста́ Спа́с, иде́же бя́ху со́брани, и ми́р да́в, Фоме́ возопи́: прииди́ апо́столе, осяжи́ дла́ни, в ни́хже гво́здия вонзо́ша. О до́брое неве́рие Фомино́, ве́рных сердца́ в позна́ние приведе́ и со стра́хом возопи́: Госпо́дь мо́й и Бо́г мо́й, сла́ва тебе́!

Све́те ти́хий:

На стихо́вне стихи́ры, гла́с 1:

Обыди́те лю́дие Cио́н, и объими́те его́, и дади́те сла́ву в не́м Воскре́сшему из ме́ртвых: я́ко То́й е́сть Бо́г на́ш, избавле́й на́с от беззако́ний на́ших.

Сти́х: К тебе́ воздвиго́х о́чи мои́.

Я́ко помышле́нии лука́выми, и де́лы осуди́хся Спа́се, мы́сль мне́ да́руй обраще́ния Бо́же, да зову́: спаси́ мя благоде́телю Благи́й, и поми́луй мя́.

Сти́х: Поми́луй на́с Го́споди, поми́луй на́с:

Му́ченичен:

Е́же на суди́щи ва́ше испове́дание святи́и, де́монов оплева́ си́лу, и от пре́лести челове́ки свободи́. Те́мже и глава́м усека́емым, взыва́сте: да бу́дет, Го́споди, же́ртва ду́ш на́ших благоприя́тна пред Тобо́ю, я́ко Тебе́ возлюби́вше неради́хом о вре́менной жи́зни, Человеколю́бче.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 2:

По воста́нии Твое́м Го́споди, собра́нным ученико́м Твои́м, и две́рем заключе́нным, посреде́ ста́л еси́, ми́р подая́ и́м: ве́ровав же и Фома́, зре́нием руку́ и ре́бр Твои́х, Го́спода и Бо́га Тя́ испове́да, спаса́ющаго упова́ющыя на Тя́, Человеколю́бче.

Ны́не отпуща́еши: Тропа́рь пра́здника: Запеча́тану гро́бу: И отпу́ст.

 

Последование утрени

на Бо́г Госпо́дь: тропа́рь пра́здника, три́жды.

По 1-м стихосло́вии, седа́лен, гла́с 1.

Подо́бен: Ка́мени запеча́тану:

Жены́ ко гро́бу приидо́ша ура́ншыя, и а́нгельское явле́ние ви́девшыя трепета́ху: гро́б облиста́ жи́знь, чу́до удивля́ше я́. Сего́ ра́ди ше́дшыя, ученико́м пропове́даху воста́ние: а́д плени́ Христо́с, я́ко еди́н кре́пок и си́лен, и истле́вшыя вся́ совоздви́же, осужде́ния стра́х разруши́в Кресто́м.

Сти́х: Го́споди да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́.

А́ще пра́ведник едва́ спаса́ется, а́з гре́шный где́ явлю́ся, тяготы́ и ва́ра дневна́го не поне́сший? Но с нае́мники единонадеся́таго часа́ причти́ мя Бо́же, и спаси́ мя.

Сти́х: Ди́вен Бо́г во святы́х Свои́х, Бо́г Изра́илев.

Му́ченичен: Я́ко до́брии во́ини единому́дренно ве́ровавше, преще́ния мучи́телей не убоя́вшеся святи́и, приидо́сте усе́рдно ко Христу́, взе́мше честны́й кре́ст, и сконча́вше тече́ние, с небесе́ побе́ду прия́сте. Сла́ва укре́пльшему вы́: сла́ва венча́вшему вы́: сла́ва де́йствующему ва́ми все́м исцеле́ния.

Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен:

Неруши́мую сте́ну иму́ще ве́рнии Богоро́дицу Мари́ю, прииди́те поклони́мся, и припаде́м Ей: дерзнове́ние бо и́мать к Ро́ждшемуся из Нея́, и моли́ти, и спаса́ти от гне́ва и сме́рти ду́шы на́шя.

По 2-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 5.

Подо́бен: Собезнача́льное Сло́во:

Апо́стола вси́ и ученика́ Христо́ва восхва́лим пе́сньми в па́мять его́: боголе́пно бо на́шя помышле́ния, то́й я́звы гвозде́й осяза́в, изве́стну ве́ру изыска́в, утверди́ в ми́ре, и мо́лит Спа́са, поми́ловатися душа́м на́шым.

Сла́ва и ны́не: то́йже.

Та́же, Воскресе́ние христо́во: Псало́м 50. Кано́н пра́здника со ирмосы́ на 8: и Мине́и на 4. По 3-й пе́сни, седа́лен Мине́и. Конда́к и ексапостила́рий пра́здника.

На хвали́тех, стихи́ры на 4, гла́с 1:

Кре́ст претерпе́вый, и сме́рть упраздни́вый, и воскресы́й из ме́ртвых, умири́ на́шу жи́знь Го́споди, я́ко еди́н всеси́лен. [Два́жды.]

Не пренебрези́ мене́ Спа́се мо́й, ле́ностию грехо́вною содержи́ма: воздви́гни мое́ помышле́ние к покая́нию, и Твоего́ виногра́да де́лателя иску́сна покажи́ мя, да́руя ми́ единонадеся́таго часа́ мзду́, и ве́лию ми́лость.

Му́ченичен: Си́и во́ини Царя́ вели́каго, сопроти́вишася повеле́нием мучи́телей до́блественно, небрего́ша о му́ках, и пре́лесть всю́ попра́вше, досто́йно венча́ни бы́вше, про́сят у Спа́са ми́ра, и ве́лия ми́лости.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 2:

Две́рем заключе́нным, предста́в Спа́с ученико́м, безстра́шие и ми́р дая́ше. Та́же глаго́лет Фоме́: что́ Мне́ не ве́руеши, я́ко воскресо́х из ме́ртвых? Принеси́ се́мо ру́ку твою́, и вложи́ в ре́бра Моя́, и ви́ждь. Тебе́ бо неве́рующу, вси́ навыко́ша стра́сти и Воскресе́ние Мое́ зва́ти с тобо́ю: Госпо́дь мо́й и Бо́г мо́й, сла́ва Тебе́.

На стихо́вне стихи́ры пра́здника, гла́с 2.

Подо́бен: До́ме Евфра́фов:

Воспои́м ве́рнии, непреста́нно со а́нгелы, Христа́ воскре́сшаго, тридне́вна из гро́ба, и ми́р совоздви́гшаго.

Сти́х: Во всю́ зе́млю изы́де веща́ние и́х, и в концы́ вселе́нныя глаго́лы и́х.

Фома́ Твоя́ ре́бра, Благоутро́бне, осяза́в, к ве́ре взы́де: и мы́ те́м Тя́ Бо́га про́чее позна́хом.

Сти́х: Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет тве́рдь.

Подае́ши о Изба́вителю, ми́р лю́дем Твои́м воскре́с из гро́ба, и ми́р совоздви́гнувый от а́да, Всеси́льне.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 6. Иоа́нна мона́ха:

Две́рем заключе́нным, прише́л еси́ Христе́ ко ученико́м, тогда́ Фома́ смотри́тельно не обре́теся с ни́ми. Глаго́лаше бо: не иму́ ве́ры, а́ще не уви́жду и а́з Влады́ки. Уви́жду ребро́, отону́дуже изы́де кро́вь, вода́, креще́ние: уви́жду я́зву, от нея́же исцеле́ вели́кий стру́п челове́ческий: уви́жду, ка́ко не бе́ я́коже ду́х, но пло́ть и ко́сти. Сме́рть попра́вый, и Фому́ уве́ривый, Го́споди сла́ва Тебе́.

Отпусти́тельный тропа́рь, и отпу́ст.

Въ понедёльникъ вeчера,

на ГDи воззвaхъ: постaвимъ стіхHвъ ѕ7, и3 поeмъ стіхи6ры подHбны, глaсъ д7.

Под0бенъ: Ћкw д0блz:

Воскрeсъ и3з8 гр0ба, заключє1ннымъ двeремъ, предстaлъ є3си2 другHмъ твои6мъ всеси1льне, и3 fwмЁ невёровавшу, гвоздeй показaлъ є3си2 ћзвы, и3 ребрA є4же t копіS прободeніе, ўтверждaz и3 ўвэрsz того2 сл0ве, ћкw ты2 сaмъ є3си2, за милосeрдіе претерпёвый спаси1тєльныz стрaсти.

Очікується текст