Pнайдення мощей праведних Никодима, Гамаліїла та сина його Авива p1e1cd8jtu7fo15m1algn6m1m563
Житія святих,  Серпень

Pнайдення мощей праведних Никодима, Гамаліїла та сина його Авива

Місяця серпня на 2-й день

Таємний учень Ісуса Христа, родич єврейського законовчителя Гамаліїла. Після того, як святого первомученика архідиякона Стефана побили іудеї камінням, святе тіло його кинули без поховання на поживу звірам і птахам. Однак на другу ніч знаменитий іудейський законовчитель Гамалііл, який почав схилятися до віри в Ісуса Христа як у Месію і захистив апостолів у синедріоні (Деян.5,34-40), послав відданих йому людей узяти тіло первомученика. Гамаліїл віддав його похованню на своїй землі, у печері, недалеко від Єрусалима. Коли помер таємний учень Господа, Никодим, який приходив до Нього вночі (Ін. 3:1-21,7:50-52,19:38-42), Гамалііл також поховав його поблизу гробу архідиякона Стефана. Потім і сам Гамаліїл, який прийняв Святе Хрещення разом зі своїм сином Авівом, був похований біля гробу первомученика Стефана і святого Никодима. 415 року мощі святих були чудесним чином знайдені й урочисто перенесені до Єрусалима архієпископом Іоанном разом із єпископами Елевферієм Севастійським і Елевферієм Єрихонським. Відтоді від мощей почали звершуватися зцілення.

Обрітення мощей первомученика Стефана, Гамаліїла, Авіва і Никодима
Після побиття від іудеїв святого архідиякона Стефана камінням (Діян. 7:55-60) чесне тіло його лежало без поховання добу і день: воно було повалене на поживу псам, звірам і птахам; але ніщо не торкнулося тіла, бо Господь охороняв його. На другу ніч славний законовчитель єрусалимський Гамаліїл, згадуваний у книзі Діянь апостольських (Діян. 5:34,22:3), який почав схилятися до віри Христової і став таємним другом святих апостолів, послав побожних мужів узяти непомітно тіло первомученика; він відніс його до своєї всієї своєї хати, яку від імені власника називали “Кафаргамала”, тобто всієї Хамалііла; вона була за двадцять придоріжжь від Єрусалима. Тут Гамаліїл здійснив чесне поховання тіла святого Стефана, поклавши його в печері в новій своїй труні. Потім Никодим, “начальник юдейський”, який приходив уночі до Ісуса Христа (Ін. 3:1-2), помер, плачучи над труною святого Стефана, і його поховав той самий Гамаліїл поблизу гробу первомученика. Потім і Гамаліїл, прийнявши Святе Хрещення разом із сином своїм Авівом і поживши богоугодно деякий час у благочесті християнському, помер; обох їх поховали в тій самій печері, за Стефаною та Никодимовим гробом. Після багатьох років, коли загинули мучителі, які протягом довгого часу гнали Церкву Божу, і настали з навернення Костянтина Великого дні царів християнських, – дні церковної тиші й усюди сяйливого благочестя, – тоді віднайдено, за Божим одкровенням, чесні мощі святого первомученика Стефана та похованих із ним богоугодних чоловіків: Никодима, Гамаліїла та Авіва.

Вони були знайдені пресвітером згаданої села Лукіаном після видіння.

Знайшли помилку