...
Без категорії

В середу шостої седмиці після Пасхи. Віддання Пасхи

ТранслітераціяЦерковнослов’янськаУкраїнська

Во вто́рник ве́чера отда́ние пра́здника Па́схи

По 9-м часе́ твори́т свяще́нник нача́ло с кади́лом и со свеще́ю, ца́рским две́рем отве́рзенным, и пое́т: Христо́с воскре́се: со стихи́. И по стисе́х псало́м: Благослови́ душе́ моя́ Го́спода: И ектениа́. Та́же кафи́сма обы́чная.

На Го́споди воззва́х: пое́м стихи́ры самогла́сны, слепа́го, на 6. Гла́с 2:

Слепы́й роди́выйся, в свое́м по́мысле глаго́лаше: еда́ а́з гре́х ра́ди роди́тельных роди́хся без о́чию? еда́ а́з за неве́рие язы́ков роди́хся во обличе́ние? Не домышля́юся вопроша́ти: когда́ но́щь, когда́ де́нь? Не терпи́та ми́ но́зе ка́меннаго претыка́ния, не ви́дех со́лнца сия́юща, ниже́ во о́бразе мене́ Созда́вшаго. Но молю́ ти ся Христе́ Бо́же, при́зри на мя́, и поми́луй мя́.

Мимоходя́ Иису́с от святи́лища, обре́те челове́ка сле́па от рожде́ния, и умилосе́рдився положи́ бре́ние на о́чию его́, и рече́ к нему́: иди́ умы́йся в Силоа́ме: и умы́вся прозре́, сла́ву возсыла́я Бо́гу. Сосе́ди же его́ глаго́лаху ему́: кто́ твои́ зе́ницы отве́рзе, и́хже никто́же зря́щих исцели́ти возмо́же? Он же возопи́в, рече́: Челове́к Иису́с глаго́лемый, Он ми́ рече́: умы́йся в Силоа́ме, и прозре́х. то́й е́сть вои́стинну, Его́же рече́ Моисе́й в зако́не, Христа́ Месси́ю: То́й е́сть Спа́с душа́м на́шым.

Гла́с 4: Все́ житие́ слепы́й но́щь помышля́я, возопи́ Тебе́: Го́споди, отве́рзи ми́ зе́ницы, Сы́не Дави́дов Спа́се на́ш, да со все́ми и а́з воспою́ Твою́ си́лу.

Гла́с 5: Го́споди, мимоходя́ путе́м, обре́л еси́ челове́ка сле́па от рожде́ния, и удивле́ни бы́вше ученицы́, вопроша́ху Тя́ глаго́люще: Учи́телю, кто́ согреши́, се́й ли, или́ роди́тели его́, да сле́п роди́ся? Ты́ же Спа́се мо́й, возопи́л еси́ к ни́м: ни се́й согреши́, ни роди́тели его́, но да явя́тся дела́ Бо́жия на не́м. Мне́ подоба́ет де́лати дела́ Посла́вшаго Мя́, я́же никто́же мо́жет де́лати. И сия́ ре́к, плю́нув до́лу, бре́ние сотво́рь, пома́зал еси́ о́чи его́, ре́к к нему́: иди́ умы́йся в Силоа́мстей купе́ли. Он же умы́вся здра́в бы́сть, и вопия́ше к Тебе́: ве́рую Го́споди, и поклони́ся Тебе́. Те́мже вопие́м и мы́: поми́луй на́с.

Гла́с 8: Пра́вды Со́лнце мы́сленное Христе́ Бо́же, из утро́бы све́та лише́ннаго, Твои́м пречи́стым прикоснове́нием просвети́вшее обою́ду, и на́ши о́чи душе́вныя озари́вшее, сы́ны дне́ покажи́, да ве́рою вопие́м Ти́: мно́гое Твое́ и неизрече́нное, е́же на на́с благоутро́бие, Человеколю́бче сла́ва Тебе́.

За милосе́рдие ми́лости воплоти́выйся Христе́ Бо́же, све́та лише́ннаго от утро́бы, милосе́рдием неизрече́нных щедро́т сия́ния Боже́ственнаго сподо́бил еси́ сего́ зе́ницам пе́рстию созда́тельными пе́рсты Твои́ми прикосну́выйся: Са́м и ны́не Светода́телю, и на́шя озари́ душе́вная чу́вства, я́ко еди́н Независтнода́тель.

Сла́ва и ны́не: гла́с 8:

Кто́ возглаго́лет си́лы Твоя́ Христе́? или́ кто́ изочте́т чуде́с Твои́х мно́жества? Сугу́б бо я́ко ви́ден бы́л еси́ на земли́ за бла́гость, сугу́бы и цельбы́ неду́гующым подава́л еси́. Не то́чию бо теле́сныя о́чи отве́рзл еси́, и́же от утро́бы слепо́му, но и душе́вныя. Те́мже Бо́га Тя́ испове́даше тая́щагося, и все́м подаю́ща ве́лию ми́лость.

Проки́мен дне́.

На стихо́вне стихи́ра, гла́с 5:

Тебе́ воплоще́ннаго Спа́са Христа́, и небе́с не разлучи́вшася, во гла́сех пе́ний велича́ем: я́ко Кре́ст и сме́рть прия́л еси́ за ро́д на́ш, я́ко Человеколю́бец Госпо́дь, испрове́ргий а́дова врата́, тридне́вно воскре́сл еси́, спаса́я ду́шы на́шя.

Та́же: Да воскре́снет Бо́г, и расточа́тся врази́ Его́. И пое́м стихи́ры Па́схи с припе́вы и́х. Па́сха свяще́нная на́м дне́сь показа́ся: и про́чая. Сла́ва, и ны́не: Воскре́сния де́нь: И пото́м. Христо́с воскре́се: с пе́нием, еди́ножды. Та́же, Ны́не отпуща́еши: Трисвято́е. И по О́тче на́ш: Тропа́рь воскре́сн, гла́с 5: Собезнача́льное сло́во: Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен его́. И ектениа́: Поми́луй на́с Бо́же: И обы́чный отпу́ст глаго́лет иере́й без креста́: Воскресы́й из ме́ртвых: И свята́го дне́ помина́ет. И многоле́тны.

[зри́] На повече́рии по Досто́йно: и по трисвято́м, конда́к слепа́го: Сла́ва, и ны́не: Па́схи: А́ще и во гро́б:

[зри́] Полу́нощницу же пое́м по обы́чаю с кафи́смою. По 1-м трисвято́м, вме́сто: Се́ Жени́х гряде́т: глаго́лем тропа́рь воскре́сен: Собезнача́льное сло́во: Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен его́. По 2-м трисвято́м, вме́сто: Помяни́ го́споди я́ко бла́г: глаго́лем конда́к Па́схи: А́ще и во гро́б: Посе́м, Го́споди поми́луй. 12. И отпу́ст. Моли́твы же: Помяни́ го́споди, в наде́жди: не глаго́лем.

В сре́ду на У́трени

Нача́ло твори́т свяще́нник: Сла́ва Святе́й, и Единосу́щней: по обы́чаю, с кади́лом, и со стихи́, я́ко изъобрази́ся ве́чера. И по стисе́х глаго́лет настоя́тель, или́ чте́ц: Сла́ва в вы́шних Бо́гу: И шестопса́лмие по обы́чаю: На Бо́г Госпо́дь: Тропа́рь воскре́сн, гла́с 5: Собезнача́льное сло́во: два́жды. Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен его́.

По 1-м стихосло́вии, седа́лен воскре́сен. Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен. Пи́саны в неде́лю слепа́го. И чте́ние Иоа́нна.

По 2-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 5:

Отцу́ и Ду́хови Собезнача́льный, И́же све́том я́ко ри́зою одева́яйся, человеколю́бно в на́ше естество́ облече́ся, и неду́ги челове́ческия отгоня́я я́ко бо́г, просвети́ и зе́ницы от ложе́сн ма́терних лише́ннаго све́та. [Два́жды.]

Воскресе́ние Христо́во: Псало́м пятьдеся́тый.

Кано́ны три́: Па́сце со ирмосы́ на 6: и слепа́го на 4: и предпра́зднству Вознесе́ния, на 4.

Кано́н предпра́зднству Вознесе́ния,

его́же краестро́чие, по алфави́ту. Гла́с 5.

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Коня́ и вса́дника:

Горе́ ко Отцу́ Христо́с восхо́дит, и прино́сит пло́ть, ю́же от на́с восприя́т: того́ воспои́м в похвале́нии дне́сь, побе́дную пе́снь пою́ще.

Кни́ги писа́ний Боже́ственных, и про́поведи прему́дрых богоглаго́льник, коне́ц я́ве прия́ша: по воста́нии бо Влады́ка, восхо́дит со сла́вою в небе́сная.

Земля́ та́йно лику́ет, и небе́сная весе́лия исполня́ются о Вознесе́нии Христа́, дре́вле разстоя́щаяся соедини́вшаго благода́тию, и Е́вино прегражде́ние разори́вшаго.

Катава́сиа: Спаси́телю Бо́гу:

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Водрузи́вый на ничесо́мже зе́млю:

Связа́в Свое́ю сме́ртию Сло́ве сме́рть, из ме́ртвых воскре́сл еси́ я́ве тридне́вен, и к небе́сным Спа́се возше́л еси́ со сла́вою, песносло́вящым безпло́тным Твое́ смотре́ние неизрече́нное.

Прише́л еси́ к земны́м Христе́ кроме́ те́ла, и обле́кся в пло́ть, Кре́ст претерпе́л еси́, и воскре́с из ме́ртвых, возше́л еси́ со сла́вою к началосве́тному Отцу́ Твоему́, умиротвори́вый вся́ческая.

Поиска́в Христе́ на земли́ заблу́ждшее овча́, незаблу́дным Сло́ве, сие́ счини́л еси́: и Возне́сся к небесе́м, се́л еси́ во сла́ве одесну́ю Твоего́ Роди́теля. Сла́ва мно́гому благоутро́бию Твоему́.

Катава́сиа: Си́лою Креста́ Твоего́ Христе́:

Конда́к слепа́го, гла́с 4: Душе́вныма очи́ма: И и́кос.

Та́же седа́лен, гла́с 1. Подо́бен: Гро́б Тво́й Спа́се:

Воочи́л еси́ Христе́ от утро́бы рожде́ннаго без оче́с, показа́вый иуде́ем Спа́се мо́й, сла́ву Твою́ неизрече́нную, и я́ко Све́т все́х еси́: но за́вистию Тя́ ослепле́ннии умо́м наве́тующе, живота́ Пода́теля умертви́ти потща́хуся.

Сла́ва, и ны́не: Подо́бен:

Роди́лся еси́, я́ко Ты́ Спа́се мо́й восхоте́вый, яви́лся же па́ки еси́, я́ко Ты́ восхоте́л еси́, и пострада́л еси́ я́ко Челове́к, я́ко Бо́г же воскре́сл еси́. На небеса́ со сла́вою возше́л еси́, и возве́л еси́ челове́ческое существо́, и сла́вою удобри́л еси́.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Боже́ственное Твое́ разуме́в:

Пре́жде грехо́м осужде́нное естество́ на́ше Всецарю́ Твои́м прия́тием поми́ловася, песносло́вящее Твое́ со стра́хом Воста́ние, и Боже́ственное Вознесе́ние.

Дивя́тся безпло́тных чи́ни, смотря́юще Тя́ Христе́ нося́ща те́ло земно́е, и возше́дша на о́блак, и к небе́сным восходя́ща.

Сла́ва:

Ви́девше очервле́ны ри́зы Твоя́ Христе́ Всецарю́, Твои́м восхо́дом ужасо́шася а́нгельския си́лы и стра́хом и ра́достию поклони́шася.

И ны́не:

Воспле́щим рука́ма, Госпо́дь воста́в из ме́ртвых, на небеса́ взы́де, повину́вшымся Ему́ а́нгелом, я́ко Творцу́ и Бо́гу на́шему.

Катава́сиа: Услы́шах слу́х си́лы Креста́:

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Одея́йся све́том:

Разреши́в осужде́ние челове́чества, Христо́с воскре́се и к небе́сным, О́тчим соседе́нием поче́т, и́хже возлюби́. [Два́жды.]

Сла́ва:

По воскресе́нии радостнотвори́вый Христе́ ученики́ Твоя́, возше́л еси́ горе́, к Твоему́ Роди́телю, Его́же не разлучи́лся еси́, а́ще и челове́ком бесе́довал еси́.

И ны́не:

Зако́ну предсе́ния, и пропове́дания богоглаго́ливых испо́лнив, Христе́ возше́л еси́, о́блаку Тя́ подъе́мшу Спа́се, к небе́сным.

Катава́сиа: У́тренююще вопие́м Ти́:

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Неи́стовствующееся бу́рею:

Стра́нное виде́ние яви́лся еси́ а́нгелом.челове́чь зра́к нося́, восхо́дом Твои́м стра́шным Человеколю́бче: те́мже со стра́хом воспева́ем Тя́. [Два́жды.]

Сла́ва:

Все́х Госпо́дь со сла́вою восхо́дит све́тло к Своему́ Безнача́льному Роди́телю: вся́ тва́рь ны́не пра́зднует лику́ющи.

И ны́не:

Вся́к язы́к дне́сь да вопие́т: в воскликнове́нии, Христо́с взы́де, и в трубы́ Боже́ственном гла́се к небесе́м: и́хже не оста́ви.

Катава́сиа: Обы́де мя́ бе́здна:

Конда́к па́сце: А́ще и во гро́б: и и́кос.

Синакса́рь мине́и.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Превозноси́мый отце́в:

Растерза́в средосте́ние вражды́ Го́споди, Кресто́м и Стра́стию Твое́ю, о́блаком носи́мь возше́л еси́ со сла́вою к Безнача́льному Отцу́.

Тре́петни взыва́ху си́лы: возми́те врата́, прии́де Христо́с те́ло земно́е нося́, и Боже́ственною Стра́стию велиа́ра умертви́в.

Сла́ва:

Что́ твоя́ ри́зы червле́ны Человеколю́бче? Си́лам Боже́ственным вопроша́ющым: точи́ло ны́не изгнето́х, Христо́с восходя́ вопия́ше.

И ны́не:

Пе́сньми Твое́ распя́тие Христе́, и Воста́ние согла́сно сла́вим, све́тло пра́зднующе о Вознесе́нии честне́м Твое́м во ве́ки.

Катава́сиа: В пещи́ о́гненней:

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Тебе́ вседе́телю:

Све́т Тя́ от Све́та су́щий, о́блак све́тел подъя́т от горы́ Ма́сличныя, все́м зря́щым боже́ственным ученико́м Твои́м, и Тебе́ воспева́ющым во вся́ ве́ки.

Рука́ми псало́мски воспле́щим, воскре́се Христо́с Бо́г на́ш, и взы́де, отону́дуже сни́де к на́м человеколю́бно, умиротвори́вый дре́вле разстоя́щаяся.

Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.

Поя́ Дави́д вопие́т: Христо́с взы́де на Херуви́мех Свои́х, и возлете́ я́ве на крилу́ у́мных чино́в: его́же превозно́сим во вся́ ве́ки.

И ны́не:

Яви́лся еси́ ученико́м воскре́с от гро́ба, и си́х возве́л еси́ на го́ру Ма́сличную, отону́дуже о́блак све́тел подъе́м, взя́т к го́рним Христе́ Тебе́ со сла́вою.

Катава́сиа: Из Отца́ пре́жде ве́к:

Честне́йшую: не пое́м: но пое́м припе́вы па́схи.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Иса́ие лику́й:

Свяще́нное торжество́ вся́ тва́рь прино́сит я́ве Вознесе́нию Твоему́ Сло́ве Бо́жий, и́мже прине́сл еси́ Отцу́ Твоему́, е́же от на́с естество́ восприя́л еси́ па́че сло́ва Неизме́нне.

Я́ко Бо́г сте́рл еси́ врата́ а́дова Спа́се и вереи́, и воскре́с из ме́ртвых, к небе́сным восте́кл еси́ чино́м а́нгельским, врата́ возми́те, вопию́щым со удивле́нием.

Твоему́ Боже́ственному восхо́ду дивя́щымся боже́ственным ученико́м, предста́ша я́вственно а́нгели, те́м вопию́ще: Его́же ви́дите восходя́ща на небеса́, Се́й прии́дет со сла́вою суди́ти все́м.

Сла́ва:

Е́же Христе́ дарова́л еси́ ми́р ученико́м, к го́рним дре́вле восходя́. то́й и на́м бога́тно низпосли́, в любви́ все́х содержа́я: я́ко да согла́сно Тебе́ Спа́са велича́ем.

И ны́не:

Светоно́сная колесни́ца Со́лнца мы́сленнаго, Ты́ была́ еси́ вои́стинну, Нескве́рная Чи́стая, И́мже седя́щии во тме́ ви́деша све́т позна́ния, по до́лгу Тя́ сла́вяще.

Катава́сиа: Тя́ па́че ума́:

Ексапостила́рий: Пло́тию усну́в: два́жды. И слепа́го: У́мныя мои́ о́чи:

На хвали́тех ста́вим стихо́в 8, и пое́м стихи́ры самогла́сны, слепа́го 4, гла́с 2: Слепы́й роди́выйся: Мимоиды́й Иису́с от святи́лища: Та́же, гла́с 4: Все́ житие́ слепы́й: Гла́с 5: Го́споди мимоходя́щу ти́: [Пи́саны во вто́рник ве́чера].

Та́же стихи́ры па́схи с припе́вы и́х. Сла́ва, и ны́не: Гла́с 5: Воскре́сния де́нь: Та́же, Христо́с воскре́се: я́коже указа́ся ве́чер.

И славосло́вие вели́кое. Тропа́рь, гла́с 5: Собезнача́льное сло́во: Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен его́. Ектениа́ и отпу́ст без креста́. И свята́го на отпу́сте помина́ет, его́же бу́дет де́нь.

И ча́с 1, в притво́ре. На 1-м часе́ глаго́лем псалмы́ обы́чныя. На Сла́ва: тропа́рь: Собезнача́льное Сло́во: И ны́не: Богоро́дичен: Что́ тя нарече́м: По трисвято́м конда́к: Душе́вныма очи́ма: И коне́чный отпу́ст по обы́чаю, и про́чыя часы́ пред литурги́ею глаго́лем трипса́лмнии.

Нача́ло литурги́и, я́коже на са́мую па́сху. На литурги́и изъобрази́тельная, и от кано́на пе́снь 3, и 6. По вхо́де тропа́рь: Собезнача́льное Сло́во: Сла́ва: конда́к слепа́го. И ны́не: Па́схи: А́ще и во гро́б: И про́чая. Проки́мен Па́схи: Се́й де́нь, его́же сотвори́ Госпо́дь: Аллилу́иа Па́схи. Апо́стол и ева́нглие дне́. И про́чая слу́жба воскре́сна вся́. Прича́стен: Те́ло христо́во: Глаго́лем же и псало́м 33: Благословлю́ го́спода: Та́же иере́й твори́т отпу́ст Па́схи со кресто́м, и про́чее все́ пое́м коне́ц литурги́и, я́коже указа́ся на са́мую Па́сху. И та́ко отдае́тся пра́здник свята́го и живоно́снаго Христо́ва Воскресе́ния.

На трапе́зе быва́ет бра́тии утеше́ние вели́кое, си́речь еле́ем, ры́бою и вино́м

Во вт0рникъ вeчера tдaніе прaздника пaсхи.

По f7-мъ часЁ твори1тъ сщ7eнникъ начaло съ кади1ломъ и3 со свэщeю, цrкимъ двeремъ tвeрзєннымъ, и3 поeтъ: Хrт0съ воскRсе: со стіхи2. И# по стісёхъ pал0мъ: Блгcви2 душE моS гDа: И# є3ктеніA. Тaже каfjсма nбhчнаz.

На ГDи воззвaхъ: поeмъ стіхи6ры самоглaсны, слэпaгw, на ѕ7. Глaсъ в7:

Слэпhй роди1выйсz, въ своeмъ п0мыслэ глаг0лаше: є3дA ѓзъ грBхъ рaди роди1тельныхъ роди1хсz без8 џчію; є3дA ѓзъ за невёріе kзhкwвъ роди1хсz во њбличeніе; не домышлsюсz вопрошaти: когдA н0щь, когдA дeнь; не терпи1та ми2 н0зэ кaменнагw претыкaніz, не ви1дэхъ сlнца сіsюща, нижE во џбразэ менE создaвшагw. Но молю1 ти сz хrтE б9е, при1зри на мS, и3 поми1луй мS.

Очікується текст