...
Святитель Амвросій, єпископ Кам’янець-Подільський, сповідник Ykona sshchmch Amvrosyia Kamenets Podolskoho
Житія святих,  Жовтень

Святитель Амвросій, єпископ Кам’янець-Подільський, сповідник

Місяця жовтня на 14-й день/ грудня на 7-й день

Священносповідник Амвросій (в миру Олександр Олексійович Полянський) народився 12 грудня 1878 р. в с. Петелино у сім’ї священика. Закінчив церковноприходську школу у своєму селі, духовне училище в м. Шацьку, Тамбовську Духовну семінарію та Казанську Академію. Прийняв чернецтво та священницький сан.

Правцював викладачем в КДА, а згодом став ректором семінарії.

22 жовтня 1918 р. – хіротонісаний во єпископа Вінницького, вікарія Кам’янець-Подільської єпархії.

У 1922 р. переведений на Кам’янець-Подільську кафедру. В цей час єпископ Амвросій показав себе стійким борцем з оновленським розколом – зрадницьким ударом по Церкві зсередини, що був вигідний вождям революції та спланований комуністами, для дискредитування й остаточного знищення Церкви та патріаршества.   У 1923 р. єпископа Амвросія було вислано за межі України. Він поселяється в Москві. У вересні 1923 р. виступає з промовою проти об’єднання з оновленцями на Архієрейському Соборі, що відбувався в Донському монастирі (Собор відмовив оновленцям у визнанні). Через рік єпископа Амвросія ще раз заарештовано. Після звільнення він служить у різних храмах м. Москви, постійно проповідує на богослужіннях.

У 1925 р. єпископа Амвросія призначено керуючим Кам’янець-Подільською єпархією, але виїхати на місце служіння він не встиг — його заарештовано разом з усіма архієреями, які допомагали в управлінні Руською Православною Церквою Патріаршому Місцеблюстителю митрополиту Крутицькому Петру. Єпископа Амвросія засуджено до трьох років концтабору на Соловках.

30 листопада 1928 р. його вислано на три роки до Уральської області. 9 квітня — новий арешт (Тобольська тюрма), потім висилка до Обдорська, в селище Шуришкари. 5 липня 1931 р. – знову Обдорськ. 30 липня 1931 р. – новий арешт. 14 грудня 1931 р. Особлива Рада Колегії ОГПУ засудила єпископа Амвросія на три роки висилки в Казахстан.

У вересні 1932 р. єпископ Амвросій прибув в м. Туркестан, звідки його знесиленого етапом пустелею за 120 км відправили в селище Сузак. Після прибуття на місце зіслання через тиждень від хвороб та виснажливого переходу гірською місцевістю святитель-сповідник завершив свій хресний шлях.

Архієрейський Ювілейний Собор 2000 р. прославив єпископа Амвросія як святого. Пам’ять священносповідника Амвросія, єпископа Кам’янець-Подільського Церква відзначає 7 (20) грудня.

Знайшли помилку